Oproep stamceldonoren, door fractiegenoot

In de landelijke media heeft u ongetwijfeld al eens de oproep gezien om stamceldonor te worden. Zo kwam onlangs in het nieuws dat voormalig persvoorlichter Thijs Slegers van PSV is overleden aan de gevolgen van acute leukemie. Hij riep Nederland massaal op om stamceldonor te worden. En volgens de laatste berichtgeving heeft deze oproep al ruim 5.000 stamceldonoren opgeleverd.

Lokale oproep

Deze oproep en het overlijden raakte Ben Mense, fractiegenoot van Bloeiend Hillegom persoonlijk en daarom wil hij ook vooral jonge mensen oproepen om stamceldonor te worden. “In 2020 werd ik getroffen door acute leukemie, waarna een lange en zware behandeling volgde. Een stamceltransplantatie zorgt voor een kans op overleving en ik had het geluk dat ik een match had met een naast familielid. Na de stamceltransplantatie, heel veel controles en diverse complicaties kan ik nu zeggen dat het weer goed met mij gaat. Ondanks dat ik niet meer fulltime kan werken geniet ik van de mooie dingen in het leven en ben ik blij dat ik hier nog ben dankzij de stamceltransplantatie”.

Het belang van stamceldonoren

Voor patiënten met een ernstige bloedziekte zoals leukemie zijn de stamcellen van een donor vaak een laatste kans op genezing. Stichting Matchis zorgt ervoor dat patiënten die een stamceltransplantatie moeten ondergaan zo snel mogelijk de best passende donor krijgen. Als er geen geschikte donor gevonden wordt, is de kans groot dat ze overlijden. Helaas is er nog een groot tekort aan stamceldonoren.

Stichting Matchis

Stichting Matchis is vooral op zoek naar donoren tussen de 18 en 35 jaar omdat de stamcellen van een jongere donor de beste kans op genezing geven.

Aanmelden als stamceldonor is heel eenvoudig:

  • Ga naar www.matchis.nl en vul het online aanmeldformulier in.
  • Je ontvangt drie wattenstaafjes thuis om wat wangslijm af te nemen.
  • Doe de wattenstaafjes op de post en je wordt geregistreerd in de databank.

De kans dat je ooit wordt opgeroepen als match is ontzettend klein. Per jaar wordt slechts 0,06% van de geregistreerde donoren daadwerkelijk opgeroepen om stamcellen te doneren. Maar als je wordt opgeroepen, dan kun je daadwerkelijk het leven van iemand redden! Hoe groter de databank met stamceldonoren wordt, hoe meer mensen een kans op genezing zullen hebben. “Ik ben dankbaar dat ik dankzij mijn stamcellen een tweede kans heb gekregen en dit gun ik iedereen”, aldus Ben Mense die binnenkort zijn 3e nieuwe verjaardag mag vieren.

Zie voor uitvoerige informatie de onderstaande link:

www.matchis.nl/over-stamceldonatie