Bloeiend Hillegom tegen investering van 7 ton voor economische agenda

Op donderdag 9 november werd het raadsvoorstel voor de economische agenda behandeld tijdens de raadsvergadering. In dit voorstel investeren de 5 Bollengemeenten bijna 6 miljoen euro om de economie en het toerisme in de gemeenten een ‘boost’ te geven. Voor de gemeente Hillegom bedraagt de investering ruim 7 ton. Het traject voor de economische agenda loopt al jaren. De deelnemende partijen (gemeenten, onderwijs en bedrijfsleven) kwamen maar moeizaam tot elkaar.
Dit bleek ook tijdens de behandeling van het raadsvoorstel. Er waren bedenkingen, in het bijzonder of het bedrijfsleven de benodigde regie gaat pakken om deel te nemen en om een cofinanciering van 25% te bewerkstelligen. Toch werd het raadsvoorstel aangenomen met 15 stemmen voor en 4 tegen met als argument dat het voorstel het voordeel van de twijfel kreeg en men het belang voor het investeren in de economie te groot vond.
Bloeiend Hillegom heeft tegen gestemd. Wij vinden een bedrag van ruim 7 ton niet in verhouding staan met wat het gaat opleveren voor Hillegom. Alle belangrijke activiteiten gaan zich afspelen in Noordwijk (welness en space-expo), Lisse (keukenhof) en Katwijk (flowerscience en zeehaven). Wij vinden dan ook dat Hillegom wel het volle pond moet betalen, maar er geen zichtbare en concrete investeringen voor terugkrijgt. Ook speelt mee dat het project economische agenda tot nu toe niet heeft kunnen overtuigen qua draagvlak en daadkracht. Bij twijfel haalt Bloeiend Hillegom niet in en had liever gezien dat de ruim 7 ton een andere bestemming had gekregen.