Bloeiend Hillegom weet kleuren schoolzone Prinses Irenelaan neutraal te krijgen

Bron: Hillegoms Weekblad 22-02-2017

Op 9 januari 2017 zijn de lessen op de nieuwe Daltonschool aan de Prinses Irenelaan van start gegaan. Veel leerlingen zullen tijdens hun weg naar school de drukke Prinses Irenelaan over moeten steken. Om dit zo veilig mogelijk te laten verlopen, is er besloten om een schoolzone aan te leggen. Zulke schoolzones gaan vaak gepaard met felle kleuren. Iets waar niet alle buurtbewoners even blij mee zijn.

Door Anouk Dijkshoorn

Een nieuwe basisschool aan de Prinses Irenelaan betekent ook dat er maatregelen getroffen moeten worden om er voor te zorgen dat de kinderen zo veilig mogelijk op school aankomen. De veiligheid kan bereikt worden met aanleggen van zogeheten ‘schoolzones’. Dit zijn afscheidingen die aangeven dat men een schoolgebied nadert en dus rekening moet houden met de zwakkere verkeersdeelnemers. Binnen Hillegom zullen rondom alle basisscholen zulke schoolzones aangelegd worden. Bij de basisscholen De Giraf en De Toermalijn in Elsbroek zijn de schoolzones al geplaatst. De inrichting met zeer opvallende kleuren wordt niet door alle buurtbewoners op prijs gesteld.

In mei 2015 is er door Bloeiend Hillegom en een aanwonende, die meerdere buurtbewoners vertegenwoordigt, gevraagd om een inrichting van de schoolzones met gematigde kleuren. De afspraak met de toenmalige wethouder was duidelijk: “daar komen we wel uit”. Dit bleek niet het geval te zijn, want bij de inrichting van de schoolzone bij De Toermalijn werd gebruik gemaakt van kermisachtige kleuren.

In de raadvergadering van 26 januari zijn er opnieuw vragen gesteld over de opvallende kleuren van de schoolzones en liet Bloeiend Hillegom haar teleurstelling  over de kleurkeuze blijken. De wethouder was niet bereid hier enige concessie in te doen, maar na een extra gesprek heeft de partij de wethouder ervan kunnen overtuigen om de zone in te richten met de gematigde kleuren blauw en groen. Dit past beter bij de uitstraling van de straat en de karakteristieke naoorlogse gymzaal van de oude Bernardus Mavo. Hopelijk zullen de blauwe en groene hekjes een rustiger beeld geven, terwijl er ook voldoende rekening wordt gehouden met de veiligheid van de leerlingen.