Opwaardering Hillegomse haven

Initiatief-raadsvoorstel van Bloeiend Hillegom: Houdt het beheer over de Hillegomse haven in eigen hand en maak er weer een mooie haven van!

 De fractie van Bloeiend Hillegom dient voor de eerste raadsvergadering na het zomerreces een initiatief-raadsvoorstel in om het beheer over de Hillegomse haven in eigen hand houden. De huidige staat en aanblik van de Hillegomse haven is de fractie al enige jaren een doorn in het oog. Door introductie van een duidelijk beleid voor het beheer, een vergunningenstelsel en toepassing van de precariobelasting wil de fractie dat De Haven een mooie aanblik krijgt en meer waterrecreanten naar Hillegom trekt.

Bloeiend Hillegom is al jaren van mening dat de Hillegomse haven er niet ‘fraai’ uit ziet. Boten en bootjes worden aangemeerd en enkele daarvan worden nooit meer verplaatst en verloederen. Het aangezicht van de Hillegomse haven moet volgens Bloeiend Hillegom veranderen en aantrekkelijk worden om te verblijven. De eerste aanzet: een mooie aanlegsteiger bij de prachtige Hoftuin is gemaakt! Dit trekt waterrecreanten naar Hillegom en bevordert het toerisme.

In het kader van de ambtelijke samenwerking met Lisse en Teijlingen is Bloeiend Hillegom op onderzoek gegaan bij de buurgemeenten. De gemeente Teijlingen hanteert een vergunningstelsel dat ook goed bruikbaar is voor de Hillegomse haven. Met het invoeren van dit vergunningenstelsel kunnen verschillende wensen van inwoners, die zich ook storen aan het aangezicht van de Hillegomse haven,  worden gehonoreerd. Denk hierbij aan het (laten) verwijderen van verwaarloosde boten.

Het initiatief-raadsvoorstel van Bloeiend Hillegom, is een instrument waarmee de gemeenteraad de kaders geeft: hoe moet de haven eruit gaan zien en hoe wordt het beheer uitgevoerd. Op dit moment zijn er geregistreerde booteigenaren welke precariobelasting betalen, dit geldt helaas niet voor alle booteigenaren die een boot in de haven hebben afgemeerd. Hierin moet een eensluidend beleid gevoerd worden.  Bloeiend Hillegom ziet graag dat aanwonende en de booteigenaren die wel op dit moment precariobelasting betalen, in dit proces worden betrokken.

Wanneer  er op enig moment een watersportvereniging een beheerrol krijgt in
de Hillegomse haven, en het vergunningenstelsel wordt overgenomen, is er een basis als uitgangspunt, door de gemeenteraad en inwoners samen opgesteld.

In de eerste raadsvergadering van september zal Bloeiend Hillegom dit initiatief raadsvoorstel indienen, met het doel van de Hillegomse haven een aantrekkelijke haven te maken, waar het goed vertoeven is en men een bezoek kan brengen aan het centrum van Hillegom.